Włączenie dziecka do prostych zadań
Tak naprawdę większość dzieci bardzo lubi angażować się w prace domowe, także w kuchni. Aby jednak nie narazić go na niebezpieczeństwo (np. skaleczenie) oraz uniknąć nadmiernego chaosu, warto zacząć naukę od drobnych, prostych prac. Może ono myć owoce i warzywa przed ich krojeniem. Dobry pomysł to również zlecenie mu mieszanie składników w misce czy wkładanie produktów do blendera. Na pewno ucieszy je również układanie składników na pizzy. Wspaniała zabawa dla małych i nieco starszych podopiecznych to dekorowanie ciasteczek za pomocą lukru lub innych ozdób, np. jadalnych koralików.
Pamiętaj, aby ułatwić dziecku dostęp do blatu kuchennego czy stołu. Przyda Ci się np. kitchen helper, czyli specjalna konstrukcja, która pozwala dzieciom bezpiecznie stać na wysokości blatu roboczego, aby mogły pomagać w kuchni. Takie urządzenia są zaprojektowane z myślą o bezpieczeństwie i wsparciu, umożliwiając dziecku udział w gotowaniu, pieczeniu, a także naukę w kuchni.
Wspólnie z dzieckiem eksperymentuj z kolorami i kształtami
Dzieci najchętniej jedzą potrawy, które po prostu atrakcyjnie się prezentują. Spróbuj więc z nimi przygotowywać kolorowe dania, używając do tego naturalnych składników, takich jak:
- warzywa (np. papryka, marchewka, brokuły),
- owoce, takie jak jagody, truskawki czy kiwi.
Możesz razem z pociechą przygotować proste sałatki warzywne lub owocowe. Inna opcja to zachęcenie go, aby samodzielnie układało składniki w zabawne kształty.
Wspólne odkrywanie nowych smaków
Każdy rodzic wie, że dzieci obawiają się nowych smaków i często odmawiają próbowania nieznanych dań. Na szczęście istnieją sposoby na zachęcenie ich do prób. Klucz do sukcesu to sprawienie, aby odkrywanie nowych produktów zmieniło się w zabawę. W tym celu spróbuj zorganizować degustację różnych rodzajów owoców, warzyw, przypraw czy serów. Kolejnych dobry pomysł to pozwolenie dziecku na zdecydowanie, po które składniki zechce sięgnąć. Ponadto w ciekawy sposób opowiedz, skąd pochodzą dane produkty i jakie mają właściwości zdrowotne.
Gotowanie jako zabawa sensoryczna
Takie podejście ma same plusy dla rozwoju dziecka. Pokazanie, że w kuchni jest mnóstwo różnorodnych bodźców, które pobudzają wyobraźnię i pomagają maluchowi lepiej zrozumieć otaczający świat. Dzieci uwielbiają dotykać różne materiały, a gotowanie to doskonała okazja, by poznały różnorodność tekstur składników – gładkie awokado, miękkie ciasto czy chrupiące warzywa to tylko niektóre z nich.
Pozwól dziecku wąchać różne zioła oraz przyprawy, a także obserwować zmiany w zachodzące w pokarmach podczas pieczenia czy ich gotowania. Elementem zabawy i nauki jest również obserwacja gotujących się składników, miksowania ciasta czy bulgoczącego sosu.