Składniki (2 porcje):
- Awokado – 1 sztuka (140 g)
- Pomidor – 1 sztuka (120 g)
- Chleb graham, tostowy – 4 kromki (120 g)
- Ogórek – 1 sztuka (40 g)
- Łosoś wędzony – 2 kawałki (60 g)
- Rukola – 1 garść (20 g)
- Czosnek – 2 ząbki (10 g)
- Sok z cytryny lub limonki – 1 łyżka (6 g)
- Pieprz biały – 1 szczypta (1 g)
- Sól himalajska – 2 szczypty (2 g)
Sposób przygotowania:
Pasta guacamole:
- Czosnek obierz, umyj i przeciśnij przez praskę.
- Ostrożnie przekrój awokado na pół i wyjmij pestkę.
- Za pomocą łyżki wybierz miąższ z awokado, umieść go w miseczce i rozdrobnij widelcem.
- Dodaj przygotowany wcześniej czosnek, sok z cytryny lub limonki, dopraw do smaku pieprzem i solą.
- Całość wymieszaj.
Tosty:
- Opiecz pieczywo w tosterze lub na suchej patelni bez dodatku tłuszczu.
- Umyj wszystkie warzywa.
- Pomidora i ogórka pokrój w plasterki.
- Wszystkie tosty posmaruj pastą guacamole.
- Dwa tosty wyłóż wędzonym łososiem, rukolą, plastrami ogórka, pomidora i przykryj dwoma pozostałymi kromkami chleba.