Tosty z guacamole

Czytam i rozumiem

Składniki (2 porcje):

  • Awokado – 1 sztuka (140 g)
  • Pomidor – 1 sztuka (120 g)
  • Chleb graham, tostowy – 4 kromki (120 g)
  • Ogórek – 1 sztuka (40 g)
  • Łosoś wędzony – 2 kawałki (60 g)
  • Rukola – 1 garść (20 g)
  • Czosnek – 2 ząbki (10 g)
  • Sok z cytryny lub limonki – 1 łyżka (6 g)
  • Pieprz biały – 1 szczypta (1 g)
  • Sól himalajska – 2 szczypty (2 g)
     

Sposób przygotowania:

Pasta guacamole:

  1. Czosnek obierz, umyj i przeciśnij przez praskę.
  2. Ostrożnie przekrój awokado na pół i wyjmij pestkę.
  3. Za pomocą łyżki wybierz miąższ z awokado, umieść go w miseczce i rozdrobnij widelcem.
  4. Dodaj przygotowany wcześniej czosnek, sok z cytryny lub limonki, dopraw do smaku pieprzem i solą.
  5. Całość wymieszaj.
     

Tosty:

  1. Opiecz pieczywo w tosterze lub na suchej patelni bez dodatku tłuszczu.
  2. Umyj wszystkie warzywa.
  3. Pomidora i ogórka pokrój w plasterki.
  4. Wszystkie tosty posmaruj pastą guacamole.
  5. Dwa tosty wyłóż wędzonym łososiem, rukolą, plastrami ogórka, pomidora i przykryj dwoma pozostałymi kromkami chleba.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI