Zboża na zdrowie!

Czytam i rozumiem

Ze zboża, mąki wypiekany, pszenny, żytni lub owsiany. Na zakwasie lub z drożdżami, zawsze jest na stole z nami. Ma pod skórką miąższ ukryty, jest chrupiący, zdrowy, syty. Z masłem, szynką podajemy, z serem, dżemem też go zjemy. Stale jest na niego pora, tak i z rana, jak z wieczora. Wiesz już może, o czym mowa? Co się pod opisem chowa?

Chleb to wypiek, bez którego nie wyobrażamy sobie naszej codziennej diety. W końcu to z niego powstają pyszne kanapki, tosty, grzanki, zapiekanki, knedle, a nawet zupa! 

Czy zastanawiałeś(-aś) się kiedyś, jakie składniki są niezbędne do tego, żeby go przygotować? To dobry moment, ponieważ właśnie teraz, u schyłku lata, przypada czas żniw. Dziś dowiesz się nie tylko, jak upiec chleb, lecz także, jak zrobić zakwas, który naturalnie go spulchni i zakwasi. Uzbrój się jednak w cierpliwość, bo nim zapach pieczonego chleba będzie unosił się w twoi...

Pozostałe 80% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI