Dżem – wspomnienie lata!

Ściśle fajne!

Oto przed wami przepisy na dżemy z letnich, pachnących słońcem owoców. Pamiętajcie, aby przy ich przygotowywaniu zachować szczególną ostrożność, ponieważ będziecie mieć do czynienia z wysoką temperaturą. Gotowymi przetworami można posmarować pieczywo, naleśniki, gofry, placuszki lub dodać dżem do lodów. Co więcej, przetwory będą stanowiły słodziutki dodatek do ciast i deserów. Zdradzę wam jednak, że najlepiej smakują jedzone łyżeczką bezpośrednio ze słoiczka lub w towarzystwie innych owoców.

Pyszne dżemy dziś zrobimy,
 Bo owoce tak lubimy!

POLECAMY

TRUSKAWKOWA CZEKOLADA,
Co się każdy nią zajada.

Będzie też kokos z MALINĄ,
Co z funkcji zdrowotnych słyną.

Wiesz już, który przygotujesz?
Jako pierwszy wypróbujesz?

DŻEM TRUSKAWKOWY Z CZEKOLADĄ 
(1 łyżeczka to 10 kcal)

 


Składniki:

  • Truskawki – 1000 g (14 garści)
  • Erytrol – 100 g (10 łyżek)
  • Pektyna* – 10 g (1 łyżka)
  • Gorzka czekolada, od 70% kakao – 1 tabliczka (100 g)
  • Woda – niewielka ilość do rozpuszczenia pektyny

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki przebierzcie, pozbawcie szypułek i umyjcie pod bieżącą wodą.
  2. Pokrójcie owoce na kawałki, umieśćcie w garnku i zagotujcie, co jakiś czas mieszając.
  3. Dodajcie słodzik, dokładnie wymieszajcie i gotujcie na wolnym ogniu jeszcze przez około 30 minut.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu rozpuśćcie pektynę w niewielkiej ilości gorącej wody i stopniowo wlewajcie ją do gotu...

Ten artykuł dostępny jest tylko dla Prenumeratorów.

Sprawdź, co zyskasz, kupując prenumeratę.

Zobacz więcej

Przypisy