Jak zrobić domowe lody?

Ściśle fajne!

Czy wiedzieliście, że pierwsze lodowe desery powstały 5 tysięcy lat temu w Chinach? Składały się ze zmiażdżonych owoców oraz kruszonego lodu i z wyglądu przypominały dzisiejsze sorbety. Jeśli nabraliście ochoty na ten przysmak, zachęcam was do jego samodzielnego przyrządzenia!

RAJSKIE LODY KOKOSOWE (1 porcja to 280 kcal)
 

POLECAMY

Składniki (6 porcji):

  • Mleczko kokosowe – 20 łyżek (400 g) 
  • Wiórki kokosowe – 17 łyżek (100 g)
  • Erytrol – 3 łyżki (30 g)
  • Wafelek do lodów (średni) – 6 sztuk (24 g)

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksujcie razem mleczko kokosowe, wiórki i słodzik. 
  2. Przełóżcie ostrożnie łyżką masę kokosową do pojemnika i umieśćcie go w zamrażalniku na 2–3 godziny. 
  3. Po tym czasie wyjmijcie pojemnik z lodami i nałóżcie je do wafelków za pomocą gałkownicy – specjalnej łyżki do lodów.

Lody możecie dodatkowo posypać rozdrobni...

Ten artykuł dostępny jest tylko dla Prenumeratorów.

Sprawdź, co zyskasz, kupując prenumeratę.

Zobacz więcej

Przypisy