Dołącz do czytelników
Brak wyników

Ściśle fajne!

17 maja 2022

NR 10 (Czerwiec 2022)

Jak zrobić domowe lody?

0 221

Czy wiedzieliście, że pierwsze lodowe desery powstały 5 tysięcy lat temu w Chinach? Składały się ze zmiażdżonych owoców oraz kruszonego lodu i z wyglądu przypominały dzisiejsze sorbety. Jeśli nabraliście ochoty na ten przysmak, zachęcam was do jego samodzielnego przyrządzenia!

RAJSKIE LODY KOKOSOWE (1 porcja to 280 kcal)
 

Składniki (6 porcji):

  • Mleczko kokosowe – 20 łyżek (400 g) 
  • Wiórki kokosowe – 17 łyżek (100 g)
  • Erytrol – 3 łyżki (30 g)
  • Wafelek do lodów (średni) – 6 sztuk (24 g)

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksujcie razem mleczko kokosowe, wiórki i słodzik. 
  2. Przełóżcie ostrożnie łyżką masę kokosową do pojemnika i umieśćcie go w zamrażalniku na 2–3 godziny. 
  3. Po tym czasie wyjmijcie pojemnik z lodami...

Ten artykuł dostępny jest tylko dla Prenumeratorów.

Sprawdź, co zyskasz, kupując prenumeratę.

Zobacz więcej

Przypisy

    Marzena Żurek

    Posiada prawie 10-letnie doświadczenie w pracy z osobami dorosłymi i dziećmi. Specjalizuje się w trwałej zmianie nawyków żywieniowych. Głównym obszarem jej działalności jest praca z osobami zmagającymi się z nadwagą i otyłością oraz chorobami metabolicznymi (https://dietetykmurcki.pl/).

    Uwielbia w prosty i ciekawy sposób dzielić się swoją wiedzą z dziećmi, młodzieżą oraz dorosłymi, zachęcając ich zmiany swoich nawyków na lepsze. Udowadnia, że wdrażanie zasad zdrowego stylu życia może być nie tylko łatwe i przyjemne, ale także stanowić formę świetnej zabawy! W wolnych chwilach eksperymentuje w kuchni i… pisze. Jest autorką serii książek dla dzieci Przygody Tobiego (https://www.przygodytobiego.pl/), w której za pomocą zabawnych, rytmicznych rymowanek i smakowitych przepisów motywuje dzieci do prawidłowego odżywiania i zdrowego życia.