Jesienne przepisy pełne zapachów

Ściśle fajne!

Przygotuj nos, a zaraz poczujesz,
jak jesień pachnie i jak smakuje.

POLECAMY

Czy wiesz, że przeciętny człowiek rozpoznaje około pięciu tysięcy zapachów? Aromaty mają niezwykłą moc, ponieważ mogą przywodzić na myśl przyjemne wspomnienia, sytuacje, gesty, a nawet osoby. Za oknem króluje jesień. Czy są zapachy, z którymi kojarzy ci się ta pora roku? Może jest to zapach lasu, szyszek, a może palonego w kominku drewna? A czy są owoce, warzywa, przyprawy, których zapach przywodzi ci na myśl tę złocistą porę roku? Być może jest to przyjemna woń cytrusów (mandarynek, pomarańczy), jabłek, śliwek, dyni, korzennego piernika, cynamonu albo goździków? 

A teraz przygotuj swój nos! Przed tobą niesamowita podróż do świata zapachów jesiennej kuchni, która pozwoli ci udoskonalić zmysł węchu. Wystarczy, że będziesz głęboko wciągać nosem przyjemne zapachy poszczególnych składników zaprezentowanych dań, a podczas posiłku głośno opowiadać o zapachach, które wyczuwasz. Czeka cię smakowita i aromatyczna lekcja. Wyostrz swój węch i… do dzieła!

Złocisty koktajl migdałowy 
(1 porcja to 275 kcal)


Składniki (3 porcje):

  • Napój roślinny, migdałowy* – 2 szklanki (500 g)
  • Pomarańcze – 2 sztuki (400 g) 
  • Dynia (puree) – 0,5 szklanki (125...

Ten artykuł dostępny jest tylko dla Prenumeratorów.

Sprawdź, co zyskasz, kupując prenumeratę.

Zobacz więcej

Przypisy