CIASTECZKOWY RUDOLF CZERWONONOSY
1 sztuka to 273 kcal
Składniki (14 porcji):
- Mąka orkiszowa – 2 szklanki (240 g)
- Czekolada gorzka, co najmniej 70% kakao – 2 tabliczki (200 g)
- Olej rzepakowy – 0,5 szklanki (120 g)
- Erytrol – 0,5 szklanki (120 g)
- Jaja kurze, całe – 2 sztuki (112 g)
- Biszkopty, okrągłe – 14 sztuk (70 g)
- Masło migdałowe z kawałkami orzechów – 4 łyżeczki (60 g)
- Draże (białe na oczy i czerwone na nos) – 42 sztuki (42 g)
- Precelki – 28 sztuk (28 g)
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki (6 g)
Sposób przygotowania:
- Mąkę, proszek do pieczenia oraz erytrol wymieszaj razem w miseczce.
- Do masy dodaj jajka, olej, mleko i wymieszaj do połączenia składników.
- Za pomocą pędzelka wysmaruj foremki na muffinki i przełóż do nich ciasto.
- Piecz babeczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
- Gotowe ciasteczka ostrożnie wyciągnij z foremek i ułóż na kratce, aby wystygły.
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.
- Przestudzone babeczki polej czekoladą.
- Z biszkoptów zrób buzie, z czerwonych drażetek nosy, z precelków rogi.
- W miejsce oczu połóż białe draże i zróbcie źrenice, używając roztopionej czekolady.
- Renifery możesz dodatkowo ozdobić świątecznymi kokardkami, jednak pamiętaj, aby ich nie jeść - posłużą tylko do ozdoby.
WYBUCHOWE BATATY POD ŚNIEŻNĄ PIERZYNKĄ
1 porcja to 164 kcal
Składniki (4 porcje):
- Bataty – 2 sztuki (400 g)
- Granat – 1 sztuka (100 g)
- Jogurt grecki – 8 łyżek (160 g)
- Olej rzepakowy – 1 łyżka (10 g)
- Czosnek – 2 ząbki (10 g)
- Papryka słodka (mielona wędzona) – 1 łyżeczka (5 g)
- Mięta (świeża) – 4–6 listków (2 g)
- Pieprz – 2 szczypty (2 g)
- Sól himalajska – 2 szczypty (2 g)
Sposób przygotowania:
- Bataty dokładnie umyj, wytrzyj i przekrój wzdłuż na dwie części.
- Każdą połówkę skrop oliwą, dopraw do smaku wędzoną papryką, pieprzem oraz szczyptą soli.
- Bataty ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut (do miękkości).
- Po upływie wyznaczonego czasu bardzo ostrożnie obróć bataty skórką do góry i włóż ponownie do piekarnika na około 15 minut, aby skórka się spiekła.
- Zrób sos: obierzcie czosnek, przeciśnijcie go przez praskę i dodajcie go do jogurtu. Całość doprawcie solą i wymieszajcie.
- Upieczone bataty ułóż na talerzu, polej sosem czosnkowym, posyp pestkami granatu i listkami świeżej mięty.