Początek w sercu tropików
Czekolada, którą tak bardzo kochamy, ma swoje korzenie w gorących regionach Ghany, gdzie rosną kakaowce – drzewa, z których owoców powstają ziarna kakaowca. Te niezwykłe drzewa wymagają odpowiednich warunków, by kwitnąć: dużo wilgoci, ciepła i troski. W ich owocach, które przypominają podłużne piłki, kryją się małe, białe nasiona – ziarna kakaowca, z których wytwarza się czekoladę.
POLECAMY
Od ziarenka do tabliczki
- Zbieranie owoców kakaowca
Rolnicy zbierają duże, kolorowe strąki kakaowca, które rosną na drzewach w gorących, tropikalnych lasach.
- Otwieranie strąków i wyjmowanie ziaren
W środku strąków są małe ziarna, które są wyjmowane razem z miąższem.
- Suszenie ziaren
Ziarna leżakują przez kilka dni, by nabrały smaku, a potem są suszone na...