Czekoladowa przygoda w Muzeum Czekolady

Jakie to ciekawe!

Witajcie w fascynującym świecie czekolady! Zapraszamy was na niezwykłą podróż śladami jednego z najsłynniejszych przysmaków na świecie – czekolady.

Początek w sercu tropików

Czekolada, którą tak bardzo kochamy, ma swoje korzenie w gorących regionach Ghany, gdzie rosną kakaowce – drzewa, z których owoców powstają ziarna kakaowca. Te niezwykłe drzewa wymagają odpowiednich warunków, by kwitnąć: dużo wilgoci, ciepła i troski. W ich owocach, które przypominają podłużne piłki, kryją się małe, białe nasiona – ziarna kakaowca, z których wytwarza się czekoladę.

POLECAMY

Od ziarenka do tabliczki

  1. Zbieranie owoców kakaowca
    Rolnicy zbierają duże, kolorowe strąki kakaowca, które rosną na drzewach w gorących, tropikalnych lasach.


     
  2. Otwieranie strąków i wyjmowanie ziaren
    W środku strąków są małe ziarna, które są wyjmowane razem z miąższem.


     
  3. Suszenie ziaren
    Ziarna leżakują przez kilka dni, by nabrały smaku, a potem są suszone na...

Pozostałe 80% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI