Wiosna zaczyna się w kuchni

Jakie to ciekawe!

Popatrz, jak świat się zieleni, Ile piękna w tej przestrzeni. Pędem wiosna tu przybyła, Wreszcie zimę rozgoniła. Pokazała nam swe barwy, Smakowite ziemi skarby. Zaraz sam też ich skosztujesz, Wierz mi, że nie pożałujesz!

Pomyśl, jakie zwierzęta kojarzą ci się z wiosną i ze Świętami Wielkanocnymi. Czy wiedziałeś, że wykorzystując świeże owoce i warzywa, pieczywo czy jajka, możemy stworzyć takie zwierzaki na swoim talerzu? Kurczak z jajka, biedronka z pomidorów – to tylko kilka czekających na ciebie przysmaków. Wypróbuj zamieszczone poniżej przepisy i zaskocz swoich najbliższych niecodziennymi, zdrowymi wiosennymi przekąskami. Zaproś do wspólnego przygotowywania posiłków mamę, tatę, dziadków lub rodzeństwo i cieszcie się smakowitą zabawą.

POLECAMY

WIELKANOCNE KURCZACZKI (1 porcja to 89 kcal)

Składniki (2 porcje):

  • jaja kurze całe – 2 sztuki (112 g)
  • marchew – ½ sztuki (22 g)
  • sałata – 4 liście (20 g)
  • pieprz czarny ziarnisty – będzie wykorzystany dla ozdoby, potrzebujecie 
  • 4 sztuki (4 g)
     


Sposób przygotowania:

  1. Ugotujcie jajka na twardo.
  2. Wyszorujcie marchewkę pod bieżącą wodą, obierzcie i jeszcze raz ją umyjcie.
  3. Umyjcie dokładnie sałatę.
  4. Z marchewki wykrójcie grzebień, dziób i udekorujcie nimi jajko. 
  5. Z pieprzu zróbcie oczy. 
  6. Na talerzyk...

Ten artykuł dostępny jest tylko dla Prenumeratorów.

Sprawdź, co zyskasz, kupując prenumeratę.

Zobacz więcej

Przypisy